Jam 8 pagi tadi dah berperang di dapur untuk siapkan breakfast. Tetiba hujan dari angin South West menderu masuk, emmm alahai sedapnya kalau sambung tidur lagi ni. Tapi tak boleh jadi nanti karang semua kebulur.
Daging burger dah siap digoreng tanpa minyak, siap dengan salad, cheese dan mayonis. Panaskan pulak satay Haji Samuri yang dibeli semalam tapi tak sempat makan malam tadi. Sambung pulak buat dessert, wuiii.....hari ni aku betul-betul rajin kat dapur, hahaha....macam tu la kalau angin rajin datang.
Jom layankan dessert si tukang kasut......Peach Cobbler ni....sedap!!!
Resipi Peach Cobbler
1 tin buah peach
1/2 cawan mentega
3/4 cawan tepung
3/4 cawan castor sugar
2 sd kecil baking powder
Secubit garam
3/4 cawan susu segar
1/2 sd kecil serbuk kulit kayu manis
Cara-caranya :
1. Panaskan oven sehingga 180C.
2. Cairkan mentega di dalam baking dish (i use 9 x 13 aluminium baking dish) selama 3 - 4 minit dalam oven. Setelah cair, keluarkan baking dish tersebut.
3. Combine tepung, gula, baking powder dan secubit garam di dalam mixing bowl. Masukkan susu tadi ke dalam adunan tepung dan kacau sehingga sebati.
4. Masukkan adunan (3) ke dalam baking dish tadi. Jangan kacau.
5. Kemudian, masukkan pula 1 tin buah peach ke dalam baking dish. Jangan kacau.
6. Finally, sprinkle serbuk kulit kayu manis di atas adunan sebelum dimasukkan ke dalam oven. Bakar selama 45 - 50 minit sehingga bahagiaan permukaannya kekuningan. Boleh dimakan panas bersama dengan ais krim vanilla, yummy!!
SELAMAT MENCUBA !!
Ok, lepas ni nak pegi beraya, bye!!
No comments:
Post a Comment